Ιδρυτές – Ευεργέτες

Άννα Καμπίτση

Γκούφα Μαρουσώ

Η Άννα Πατρινού-Καμπίτση, γεννήθηκε στη Ζάκυνθο και σε ηλικία Σπουδών ήλθε με την οικογένειά της και έμειναν στον Πειραιά όπου και αναδείχθηκαν καταξιωμένα μέλη της κοινωνίας. Η Άννα παντρεύτηκε τον Γεώργιο Καμπίτση, πλοίαρχο του Εμπορικού Ναυτικού, κεφαλλονίτη στην καταγωγή. Και οι δύο αυτές οικογένειες, Πατρινού και Καμπίτση έδειξαν έμπρακτο ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη φιλανθρωπική δράση. Η Άννα Καμπίτση που υπήρξε και μέλος της Αδελφότητος διέθεσε ένα οικόπεδο (2.000 τ.μ. περίπου), για να κτισθεί το Ίδρυμα και άφησε στην Αδελφότητα το «Καμπίτσιον κληροδότημα». Κάποια στιγμή το Ίδρυμα αποτέλεσε τη μόνιμη κατοικία της. Απεβίωσε στις 3 Φεβρουαρίου 1979 και δέχθηκε τις δέουσες τιμές των Διοικητικών Συμβουλίων Αδελφότητος και Ιδρύματος, του προσωπικού και των παιδιών του Ιδρύματος.

Άννα Καράπα

Γκούφα Μαρουσώ

Η αείμνηστη Άννα Καράπα, φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έλαβε το πτυχίο της Γαλλικής Φιλολογίας χωρίς να ασκήσει το λειτούργημα του εκπαιδευτικού. Μετά το γάμο της με το Μιλτιάδη Καράπα, οδοντίατρο, διέμενε πολύ κοντά στο Ίδρυμα επί της οδού Ανοίξεως και οι δύο οικογένειες Καμπίτση και Καράπα ανέπτυξαν φιλικές σχέσεις, οι οποίες τις οδήγησαν στην κοινή φιλανθρωπική δράση για τη δημιουργία πρώτα της Αδελφότητος και μετά του Ιδρύματος. Η Άννα Καράπα υπήρξε μέλος και επί 16 χρόνια πρόεδρός της Αδελφότητος. Διέθεσε σεβαστά ποσά και άφησε κληροδοτήματα για να κτισθεί το Ίδρυμα στο οικόπεδο της οικογένειας Καμπίτση. Απεβίωσε την 1η Φεβρουαρίου του 1989 και τιμήθηκε ως μεγάλη ευεργέτιδα της Αδελφότητος και του Ιδρύματος από τα τότε Διοικητικά Συμβούλια, τα παιδιά και το προσωπικό.

 

Οι Άννα Καμπίτση και Άννα Καράπα δεν είχαν παιδιά. Είχαν, όμως, Αγάπη, την πρώτη απ’ τις θεμελιώδεις πνευματικές αρετές που συγκροτούν την πνευματική ζωή του χριστιανού με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, και αυτή την αρετή την επέδειξαν με πάθος προς το παιδί και έγιναν μητέρες εκατοντάδων παιδιών που στεγάστηκαν και ευεργετήθηκαν απ’ το Ίδρυμα.

Γκούφα Μαρουσώ

Γκούφα Μαρουσώ Η αείμνηστη Μαρουσώ Γκούφα, υπήρξε στυλοβάτης και ψυχή επί σειρά ετών και Πρόεδρος του Ιδρύματος Χριστιανική Στέγη Κοριτσιού "ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ", στη Ν. Κηφισιά. Όλη η ζωή της αποτελεί προσφορά αγάπης προς τους συνανθρώπους και κυρίως στα παιδιά. Γεννήθηκε στην Αθήνα, το έτος 1932 και ήταν το τέταρτο από τα έξι παιδιά των αείμνηστων γονέων της, Αναστασίου και Φανής. Έχασε τη μητέρα της, όταν ήταν μικρή σε ηλικία 12 ετών. Πρόλαβε όμως η μητέρα της να της εμπνεύσει την πίστη στο Θεό και να την εφοδιάσει με την κατάλληλη αγωγή. Με την κατηχητική της διδασκαλία έλαβε από τα παιδικά της χρόνια τη χριστιανική αγωγή, με αποτέλεσμα να διαβαίνει σε όλη της τη ζωή σε πνευματική πορεία.

Ήταν νοσηλεύτρια του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ» της Σχολής Νοσοκόμων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Ε.Ε.Σ.) και Διευθύνουσα προσωπικού του Νοσοκομείου αυτού. Επάξια έφερε τον τίτλο της ΜΗΤΕΡΑΣ του Ιδρύματος, γιατί λειτούργησε με τη γλυκύτητα της φιλόστοργης μητέρας, που πολλές φορές ξεπερνούσε και τα όρια της φυσικής μητέρας, γιατί έκανε πράξη την πεποίθηση ότι η μητέρα είναι το πρόσωπο που αφιερώνεται και φροντίζει ουσιαστικά το παιδί, ένας απ’ τους Αγγέλους του Θεού, που τους προορίζει ο Θεός να χειραγωγούν τον άνθρωπο στους ανηφορικούς δρόμους της ζωής. Η αείμνηστη Γκούφα Μαρουσώ κοιμήθηκε τον Ιούνιο του 2012.

 

Επίσης τη περίοδο αυτή υπήρξαν και άλλες δυο γυναίκες, νοσηλεύτριες όπου υπήρξαν και Ιδρυτικά μέλη της Αδελφότητος και του Ιδρύματος με έντονη διάθεση προσφοράς, αγάπης και στοργής προς τα παιδιά.

Ευγενία Σάμπου

Ευγενία Σάμπου

Η αείμνηστη Ευγενία (Τζένη) Σάμπου, πρώην αδελφή χειρουργείου, διακρίθηκε για την αθόρυβη και διακριτική της παρουσία ως συνεργάτιδα των άλλων δύο.

Η τρίτη αφιερωμένη γυναίκα που είναι εν ζωή είναι η κ. Θεοδώρα Μορφοπούλου, πρώην Υποδιεύθυνουσα του ανωτέρω Νοσοκομείου.

Οφείλουμε να πούμε ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ σε αυτές τις γυναίκες που θυσιάστηκαν για την αγάπη του Χριστού μας και ας γίνουν φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση.

 

Στον αύλειο χώρο του Ιδρύματος υπάρχει ένας μικρός καλαίσθητος Ναός προς τιμήν της Αγίας Άννας, προστάτιδας του Ιδρύματος, που περατώθηκε το 1975 με δωρεές εις μνήμην: Γεωργίου-Διονυσίου Καμπίτση, Σπυρίδωνος-Αικατερίνης Πατρινού, Δημητρίου-Ευγενίας Φύτιζα, Αντωνίου-Αθηνάς Τρακάδα, Μιλτιάδου Καράπα, Θεοδώρων-Ζωής-Δημητρίου Κούβελου.