Ιδρυτές – Ευεργέτες

[mp_row] [mp_span col="12"]

Άννα Καμπίτση

Γκούφα Μαρουσώ

Η Άννα Πατρινού-Καμπίτση, γεννήθηκε στη Ζάκυνθο. Σε ηλικία σπουδών ήλθε και παρέμεινε με την οικογένειά της, στον Πειραιά.  Η Άννα παντρεύτηκε τον Γεώργιο Καμπίτση, πλοίαρχο του Εμπορικού Ναυτικού, Κεφαλλονίτη στην καταγωγή. Και οι δύο αυτές οικογένειες, Πατρινού και Καμπίτση έδειξαν έμπρακτο ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη φιλανθρωπική δράση. Η Άννα Καμπίτση, που υπήρξε και μέλος της Αδελφότητος, διέθεσε ένα οικόπεδο (2.000 τ.μ. περίπου), για να κτισθεί το Ίδρυμα. Στην Αδελφότητα άφησε το «Καμπίτσιον κληροδότημα». Αργότερα το Ίδρυμα θα αποτελέσει τη μόνιμη κατοικία της. Πέθανε στις 3 Φεβρουαρίου 1979. Τα διοικητικά συμβούλια της Αδελφότητας, του Ιδρύματος, το προσωπικό και τα φιλοξενούμενα παιδιά του Ιδρύματος θα την τιμούν για πάντα.

Άννα Καράπα

Γκούφα Μαρουσώ

Η αείμνηστη Άννα Καράπα, αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών [τμήμα Γαλλικής φιλολογίας], χωρίς όμως να ασκήσει ποτέ το επάγγελμα του εκπαιδευτικού. Μετά το γάμο της με το Μιλτιάδη Καράπα, οδοντίατρο, διέμενε πολύ κοντά στο Ίδρυμα επί της οδού Ανοίξεως. Οι δύο οικογένειες Καμπίτση και Καράπα ανέπτυξαν φιλικές σχέσεις, που τις οδήγησαν στην κοινή φιλανθρωπική δράση, για τη δημιουργία πρώτα της Αδελφότητος και μετά του Ιδρύματος. Η Άννα Καράπα υπήρξε μέλος και επί 16 χρόνια πρόεδρός της Αδελφότητος. Διέθεσε σεβαστά ποσά και άφησε κληροδοτήματα για να κτιστεί το Ίδρυμα στο οικόπεδο της οικογένειας Καμπίτση. Πέθανε την 1η Φεβρουαρίου  1989. Τιμήθηκε ως μεγάλη ευεργέτιδα της Αδελφότητος και του Ιδρύματος από τα τότε Διοικητικά Συμβούλια, τα παιδιά και το προσωπικό.

Οι Άννα Καμπίτση και Άννα Καράπα δεν είχαν παιδιά. Είχαν όμως, Αγάπη. Την πνευματική αυτή αρετή επέδειξαν με πάθος και έγιναν μητέρες εκατοντάδων παιδιών, που στεγάστηκαν και ευεργετήθηκαν από το Ίδρυμα.

Γκούφα Μαρουσώ

Γκούφα Μαρουσώ Η αείμνηστη Μαρουσώ Γκούφα, υπήρξε στυλοβάτης και ψυχή στο στήσιμο και τη λειτουργία του Ιδρύματος. Για πολλά χρόνια διετέλεσε  Πρόεδρος του Ιδρύματος Χριστιανική Στέγη Κοριτσιού "ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ". Όλη η ζωή της αποτελεί προσφορά αγάπης προς τους συνανθρώπους και κυρίως στα παιδιά. Γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1932 και ήταν το τέταρτο από τα έξι παιδιά των αείμνηστων γονέων της, Αναστασίου και Φανής. Και παρά το ότι έχασε τη μητέρα της μόλις σε ηλικία 12 ετών, πρόλαβε και εφοδιάστηκε με την κατάλληλη αγωγή, έτσι ώστε να διαβεί σε όλη της τη ζωή σε μια πνευματική πορεία.

Ήταν νοσηλεύτρια του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ», της Σχολής Νοσοκόμων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Ε.Ε.Σ.) και Διευθύνουσα προσωπικού του Νοσοκομείου. Έφερε επάξια τον τίτλο της ΜΗΤΕΡΑΣ του Ιδρύματος, αφού  λειτούργησε με τη γλυκύτητα της φιλόστοργης μητέρας, που πολλές φορές ξεπερνούσε και αυτά τα όρια της φυσικής μητέρας. Έκανε πράξη την πεποίθηση ότι η μητέρα είναι το πρόσωπο που αφιερώνεται και φροντίζει ουσιαστικά το παιδί. Η αείμνηστη Γκούφα Μαρουσώ πέθανε τον Ιούνιο 2012.

Δύο ακόμη γυναίκες-νοσηλεύτριες, με έντονη διάθεση προσφοράς, αγάπης και στοργής για τα παιδιά, υπήρξαν την περίοδο αυτή από τα ιδρυτικά μέλη της Αδελφότητος και του Ιδρύματος.

Ευγενία Σάμπου

Ευγενία Σάμπου

Η αείμνηστη Ευγενία (Τζένη) Σάμπου, πρώην αδελφή χειρουργείου, διακρίθηκε για την αθόρυβη και διακριτική της παρουσία, ως συνεργάτιδα των άλλων δύο.

Η τρίτη αφιερωμένη γυναίκα που είναι εν ζωή είναι η κ. Θεοδώρα Μορφοπούλου, πρώην Υποδιεύθυνουσα του Νοσοκομείου "ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ".

Οφείλουμε να πούμε ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ σε αυτές τις γυναίκες, που αφοσιώθηκαν με μεγάλη θέληση και περίσσια αγάπη και αφιέρωσαν τη ζωή τους στα παιδιά του οικοτροφείου. Είναι πραγματικό φωτεινό παράδειγμα για όλους μας.

Στον προαύλιο χώρο του Ιδρύματος υπάρχει ένας καλαίσθητος Ναίσκος  προς τιμήν της Αγίας Άννας, προστάτιδας του Ιδρύματος, που περατώθηκε το 1975 με δωρεές, σε  μνήμη: Γεωργίου-Διονυσίου Καμπίτση, Σπυρίδωνος-Αικατερίνης Πατρινού, Δημητρίου-Ευγενίας Φύτιζα, Αντωνίου-Αθηνάς Τρακάδα, Μιλτιάδου Καράπα, Θεοδώρων-Ζωής-Δημητρίου Κούβελου.

[/mp_span] [/mp_row]